Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

15% sleva na výrobky Avent 25% sleva na NUK 20% sleva na  Goot Gout, Salvest a Ella's Kitchen   Kendamil   Beggs Muumy Baby až 50% sleva na Twistshake

Nejbaby s.r.o. Menu

Taška do porodnice? Na co byste neměla zapomenout!

3. 9. 2021

Jestli vaše cestovní (porodní) taška už netrpělivě čeká za dveřmi, je čas zkontrolovat, zda je v ní všechno, co bude třeba. Posbírali jsme zkušenosti maminek a připravili seznam toho, co se na této „dobrodružné misi“ bude rozhodně hodit nejen vám a miminku, ale také natěšenému tatínkovi.

 

Prostor, kam si v porodnici můžete uložit osobní věci, je zpravidla dosti omezený, proto je třeba balit s rozmyslem a vzít skutečně jen to nejpotřebnější. Zkušenost radí, rozdělit věci do dvou zavazadel – jedno přímo na porodní sál, druhé na novorozenecké oddělení.

Pro maminku do porodnice

Předně si nezapomeňte sbalit dostatek pohodlného oblečení, základní hygienické potřeby a kosmetiku. Nezapomeňte něco na zklidnění a úlevu od bolesti. Po porodu se rozhodně nebudete nudit a nejspíš ani nebudete mít čas na zábavu, ale co když si na samotný porod ještě pár hodin nebo i dnů počkáte? Oblíbená knížka nebo časopis na rozptýlení se do tašky určitě vejdou.

 

Co si tedy připravit

- 2-3 noční košile, volné s knoflíčky oceníte při kojení,

- župan, svetr nebo mikinu,

- 2 podprsenky na kojení a do nich správné vložky,

- jednorázové porodnické kalhotky a porodnické vložky,

- přezůvky a teplé ponožky,

- žabky nebo vhodné přezůvky do sprchy,

- čisté spodní prádlo,

- a konečně oblečení na cestu domů.

 

A k tomu ještě

- běžné hygienické potřeby (nezapomeňte na vhodnou dezinfekci rukou)

- krém na suchou pokožku

- vitamíny a léky, které běžně berete,

- telefon s nabíječkou.

- Nezapomeňte na jídlo a pití (pramenitou vodu, ovocný džus nebo čaj v termosce).

 

Deodoranty a parfémy tentokrát nechejte doma. Miminko by jejich vůně mohla zbytečně dráždit. Stejně si nejvíce užívá vaší přirozené vůně. Nepotřebné, a často i nebezpečné, jsou i nejrůznější šperky. Větší finanční hotovost taky nevyužijete.

Chcete-li si balení usnadnit, pořiďte si balíček Pro nastávající maminky. Najdete v něm fixační kalhotky, porodnické vložky i vložky pro lehký únik moči pro případnou inkontinenci před nebo po porodu, prsní vložky a břišní pás.

 

Nezapomeňte na doklady

Narození nového občánka se neobejde bez patřičné administrativy. Do dokladovky nebo příruční kabelky si proto připravte:

- občanský průkaz,

- kartičku zdravotní pojišťovny,

- těhotenský průkaz,

- oddací list (pokud jste vdaná), rodný list a doklad o určení otcovství (jste-li svobodná), rodný list a právoplatný rozsudek o rozvodu (jestliže jste rozvedená).

- Nezapomeňte na rodinnou anamnézu (alergie a zdravotní komplikace),

- a vyplněné prohlášení o jméně dítěte (pro chlapečka i holčičku).

 

Pro miminko do porodnice

Za chvíli budete dva (nebo i tři), proto je třeba předem myslet také na potřeby miminka. Do tašky proto přibalte základní dětskou hygienu a bavlněné oblečení. Ale žádný stres. Každá porodnice má nějaké oblečky pro nejmenší vždy v zásobě.

 

Pokud není nastávající tatínek až příliš roztržitý, věci na cestu z porodnice pro vás i miminko nechejte klidně doma. Partner vám je přiveze, až budou potřeba.

 

Na co byste neměla zapomenout

- vlhčené ubrousky

- jednorázové přebalovací podložky

- lehkou dětskou osušku a deku

- olejíček a krém na zadeček (na suchou pokožku miminka)

- kapky do očí (např. borovou vodu)

- 2 novorozenecké bodýčka, 2 páry bavlněných ponožek, dupačky, svetřík nebo kabátek,

- na odjezd pak bavlněnou čepičku, rukavičky a zavinovačku.

- A pozor! Rozhodně autosedačku pro novorozence.

 

Pro tatínka do porodnice

Tatínek u porodu je dnes prakticky samozřejmostí a většina porodnic je na tuto možnost už skvěle připravená. Pronájem porodního apartmánu umožňuje pohodlný pobyt celého páru.

 

Také porody ve sprše dnes nejsou žádnou novinkou. Pokud jste se pro něj rozhodla, upozorněte partnera, že se mu budou hodit plavky a gumové boty. I on nejspíš uvítá knížku, časopis nebo notebook pro ukrácení dlouhé chvíle v době, kdy budete spát.

 

Co si tedy má sbalit tatínek

- hotovost (mince do automatu na kávu) a platební kartu,

- toaletní potřeby

- pohodlné oblečení, včetně náhradních ponožek a spodního prádla,

- přezůvky

- pyžamo

- ručník

- jídlo a pití

- knihu, časopis, počítač…

 

Místo tří sudiček tři pomocníci

První chvíle a dny po narození dítěte patří k nejsilnějším životním zážitkům, pro maminku jsou ale taky velmi náročné. Zatímco u pohádkových sudiček je vždy jedna, která novorozeňátku i jeho rodičům komplikuje život, všichni naši tři pomocníci ho naopak usnadňují.

 

Vybrali jsme tři osvědčené produkty, které vám všednodenní starosti a péči výrazně zjednoduší. Všechny výrobky jsou nejen klinicky testovány, ale jejich kvalitu a pohodlné používání si pochvalují tisíce maminek. Které to jsou?

 

  1. Kojení bez starosti

S anatomicky tvarovanými prsními vložkami si tyto jedinečné chvíle se svým miminkem užijete bez obav z drobných lapálijí, které s sebou může kojení přinášet. Jsou vyrobené z měkkého prodyšného materiálu, který nedráždí, ale zároveň zabraňuje prosakování mléka až na spodní prádlo. Praktický lepící pásek udrží vložku přesně tam, kde má být.

 

  1. Pokožka v čistotě a pohodlí

Pomůcky ke každodennímu ošetření dítěte musí být šetrné, praktické, ale také hypoalergenní. Abyste děťátko udrželi v perfektní čistotě, pomůžou vám neparfémované vlhké utěrky bez alkoholu. Přírodní oleje udržují přirozené pH pokožky a zabraňují zarudnutí či opruzeninám. Pokožka je díky nim a absenci alkoholu také stále hydratovaná.

Rozhodně se nedoporučuje dítě každý den koupat. Ochranný film na pokožce miminka se častým koupáním smývá, a ta se pak nedokáže přizpůsobit prostředí, ve kterém se novorozeně pohybuje.

 

  1. Pohodlné a čisté přebalování

Pokud jste se nerozhodla ochránit dítě před vlivy vnějšího prostředí až do jeho odchodu do mateřské školy, určitě si pořiďte naši přebalovací podložku. Obavy z přebalování na sedadle auta, v kočárku, na návštěvě nebo na veřejné toaletě můžete díky ní hodit za hlavu. Vnitřní strana podložky je z vysoce savého a na dotek velmi příjemného materiálu. Vnější fólie je, naopak, absolutně nepropustná.

Povrchová úprava je jemná, nedráždí pokožku a barevné obrázky při přebalování dítě krásně zabaví.